Zorgtoeslag

Bent u reeds 18 jaar? Dan dient u een zorgverzekering af te sluiten volgens de Nederlandse wet. Het ligt geheel aan u of u een aanvullende zorgverzekering wilt afsluiten, want dit is namelijk geen verplichting. Bovendien ontvangt u vanaf 18 jaar een tegemoetkoming van de overheid voor het betalen van de zorgverzekering. Deze tegemoetkoming is de toeslag. Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar krijgt deze zorgtoeslag van de overheid. Het bedrag van deze zorgsubsidie is echter niet voor iedereen hetzelfde. De hoogte van de toeslag is gerelateerd aan uw huidige inkomen. Een inkomensverschil kan ervoor zorgen dat u bijvoorbeeld in een bepaald jaar maandelijks meer toeslag krijgt dan het jaar ervoor.

zorgtoeslag

Zorgtoeslag berekenen

Het is uiteraard goed om te weten hoeveel uw zorgtoeslag ongeveer zal bedragen voordat u deze gaat aanvragen. U kunt dan eerst een proefberekening maken zodat u een beeld heeft van de waarde van de toeslag. Dit kan echter afwijken van de werkelijke waarde. De toeslag is telkens een voorlopige schatting van het bedrag dat u ontvangt, want pas aan het einde van het jaar hoort u wat het werkelijke bedrag is.

Zorgtoeslag voor studenten

U moet minimaal 18 jaar zijn om recht te hebben op zorgtoeslag. Onder deze leeftijd bent u gratis via uw ouders meeverzekerd. Dit betekent dat u of uw ouders dan ook geen toeslag voor u ontvangen. De meeste studenten sluiten liever een goedkope zorgverzekering af, zodat ze regelmatig alle kosten kunnen dekken uit de ontvangen toeslag. Bij het afsluiten van een zorgverzekering met een maximaal eigen risico houdt u misschien zelfs nog wat van de zorgtoeslag over. Deze toeslag wordt maandelijks door de belastingdienst  op uw rekening gestort, maar de betaaldata kunnen soms wel verschillen. Als student bent u eveneens zelf verantwoordelijk voor het op tijd stop zetten van de toeslag wanneer u daar geen recht meer op heeft.

Zorgtoeslag aanvragen

U moet de zorgtoeslag meteen aanvragen wanneer u zichzelf hebt verzekerd middels een zorgverzekering. Het aanvragen van deze toeslag kan eenvoudig via “Mijn Toeslagen” van de Belastingdienst. U bent weer zelf aansprakelijk voor het stopzetten van de zorgtoeslag wanneer u hier geen recht meer op hebt.

Heeft u na het bezoeken van deze website nog steeds vragen?

Blog Artikelen

Bellen met belastingtelefoon

Particulieren
0800 – 0543
Gevestigd in Leeuwarden en Hengelo
Toeslagen
0800 – 0543
Gevestigd in Groningen
Ondernemingen Intermediairs
0800 – 0543
Gevestigd in Eindhoven

 

Buitenland
055-5385385
Gevestigd in Heerlen
Auto
0800-0749
Gevestigd in Apeldoorn
Douane
0800-0143
Gevestigd in Heerlen