Vermogensbelasting

De belastingdienst verdeelt uw ontvangsten in drie boxen. Inkomsten uit woning en werk behoren tot de loonbelasting. Onder box 3 indiceert u uw vermogen, want over deze box is de vermogensbelasting verschuldigd.

Vermogensbelasting

Vermogensbelasting berekenen

Om de vermogensbelasting te berekenen telt u uw investeringen, spaar – en beleggingsverzekeringen die niet in box 1 thuishoren en onroerende zaken naast uw eigen huis op. Als u het vruchtgebruik van een onroerende zaak heeft verkregen telt u dit ook hierbij op. Vervolgens trekt u de consumptieve schulden af van dit bedrag. Deze schulden kunnen pas worden afgetrokken wanneer ze minimaal 2.900 euro bedragen. Vroeger bepaalde u uw vermogensbelasting op 1 januari en 31 december van hetzelfde fiscale jaar en nam hiervan het gemiddelde. Vanaf 2011 heeft de belastingdienst deze methode aangepast en moet u op 1 januari uw vermogen berekenen waarover u vervolgens 1,2 % inkomstenbelasting dient te betalen.
Door de berekening van de belastingdienst na te gaan krijgt u dit tarief. De belastingdienst verplicht u om een vermogensgroei van 4 % te voldoen, afgezien van het effectieve rendement. Over deze vermogensgroei wordt er een belasting van 30 % geheven. 30 % van 4 % komt op 1,2 % die de belastingdienst heft. De belastingdienst voorziet echter wel een in heffingsvrij vermogen.

Alleen het belastbaar loon vanaf 21.139 euro wordt effectief belast voor de vermogensbelasting. Vanwege dit belastingvrije vermogen is het raadzaam deskundige hulp in te schakelen voor het berekenen van deze belasting. De waarde van uw activa en passiva moeten minutieus bepaald worden om een correcte aangifte te doen. Op deze manier voorkomt u dat u te veel vermogensbelasting betaalt of bij een controle een hoge boete ontvangt. Een up to date bijgewerkte aangifte brengt met zich mee dat u jaarlijks veel geld bespaart aan vermogensbelasting. Een goede adviseur betaalt zichzelf vanaf de eerste belastingaangifte terug. U vindt hierover gratis advies bij de belastingtelefoon.

Heeft u na het bezoeken van deze website nog steeds vragen?

Blog Artikelen

Bellen met belastingtelefoon

Particulieren
0800 – 0543
Gevestigd in Leeuwarden en Hengelo
Toeslagen
0800 – 0543
Gevestigd in Groningen
Ondernemingen Intermediairs
0800 – 0543
Gevestigd in Eindhoven

 

Buitenland
055-5385385
Gevestigd in Heerlen
Auto
0800-0749
Gevestigd in Apeldoorn
Douane
0800-0143
Gevestigd in Heerlen