Tariefsaanpassing aftrek kosten eigen woning wordt hoger

Let op: Tariefsaanpassing aftrek kosten eigen woning wordt hoger
Het inkomen uit werk en woning verschilt logischerwijs per individu. De hoogte bepaalt – simpel gezegd – hóeveel procent van uw salaris naar de Belastingdienst gaat. Daar zitten vanzelfsprekend enkele haken en ogen aan. Eén daarvan wordt gevormd de aftrekbare kosten van een eigen woning. Deze kosten zijn namelijk recent aan een tariefaanpassing onderworpen. Hieronder gaan we in op deze verandering. We bespreken direct alle andere zaken die u moet weten rondom de tariefsaanpassing aftrek kosten eigen woning.

tariefaanpassingBelastingschijven

Een belastbaar inkomen is te berekenen door de verschillende aftrekposten af te trekken van uw inkomen. Dit noemen we ook wel het belastbaar inkomen voor box 1. Inkomsten genereren kan uit loon of winst uit een onderneming, maar ook via verschillende uitkeringen en pensioenen. Daar mag u vervolgens een aantal zaken vanaf trekken. Hieronder vallen onder meer de hypotheek, reiskosten voor werknemers, specifieke premies, giften en bepaalde ziektekosten.

Er blijft vervolgens een belastbaar inkomen over welke in verschillende schijven kan vallen. In Nederland onderscheiden we er vier – afhankelijk van uw inkomen. Een jaarinkomen tot en met €19.982 vereist dat u, of uw werkgever, 36,55% afdraagt. Inkomens die in de tweede of derde schijf vallen, betalen 40,80%. En dan is er nog de vierde schijf. Deze schijf is van belang voor de tariefsaanpassing aftrek kosten eigen woning.

Aftrekposten eigen woning

Maar eerst – wat zijn precies de aftrekposten van een eigen woning? We onderscheiden drie verschillende soorten aftrekposten waar woningeigenaren mee te maken krijgen. Dit zijn achtereenvolgens de rentes van de schulden die horen bij de woningschuld, de kosten van de lening én de periodieke betalingen omtrent beklemming, erfpacht en opstal van de woning. Deze aftrekposten mag u dus van uw belastbaar inkomen aftrekken.

Schijf 4

Een recente aanpassing van de tarieven heeft ervoor gezorgd dat huiseigenaren extra goed moeten opletten bij het indienen van de belastingformulieren. Dit geldt dan specifiek voor inkomens in de vierde schijf. Het houdt automatisch in dat u op jaarbasis €67.072 of meer verdient. U draagt in dat geval 52% belasting af.
De Belastingdienst berekent het exacte bedrag aan de hand van dit percentage. Op die manier worden de aftrekbare kosten van een eigen woning eerst berekend. Vervolgens wordt er een correctie gemaakt. Tenslotte betaalt u alleen 52% belasting voor het deel dat ook daadwerkelijk in de vierde schijf valt. Daarna wordt er een bepaald en persoonsgebonden percentage bij de te betalen belasting opgeteld. Dit percentage wás 1,5%.

Tariefaanpassing
Met ingang van 2017 heeft de Belastingdienst dit percentage verhoogd naar 2%. Dat houdt dus in dat u wellicht minder aftrek voor uw woning krijgt. Het gevolg hiervan is dat u, buiten de reguliere berekening van de belasting om, een extra bedrag betaalt conform dit nieuwe tarief. Samengevat bedraagt het tarief in 2017 voor kosten die aftrekbaar zijn nu 50% – met betrekking tot een eigen woning.

Het is niet de eerste wijziging in de aftrekposten voor een eigen woning. In 2016 werd het percentage van 1% naar 1,5 verhoogd. Daarnaast is het minimum bedrag van de vierde schijf door de jaren heen veranderd. Dit bedrag stond in 2015 nog op €57.586. In 2016 werd dit €66.422, in 2017 verhoogde het naar €67.0752.

Geef een reactie


Blog Artikelen

Bellen met belastingtelefoon

Particulieren
0800 – 0543
Gevestigd in Leeuwarden en Hengelo
Toeslagen
0800 – 0543
Gevestigd in Groningen
Ondernemingen Intermediairs
0800 – 0543
Gevestigd in Eindhoven

 

Buitenland
055-5385385
Gevestigd in Heerlen
Auto
0800-0749
Gevestigd in Apeldoorn
Douane
0800-0143
Gevestigd in Heerlen