Lening eigen woning bij familie, uw bv of buitenlandse bank geeft u op in uw aangifte inkomstenbelasting

Lening eigen woning bij familie?

Het is zover. U hebt een woning op het oog, de keuze is gemaakt en de verhuizing zit in de planning. Nu alleen nog de financiering voor uw woning rondkrijgen. In sommige gevallen kan een lening eigen woning bij familie, uw eigen BV of een buitenlandse bank uitkomst bieden. U moet dan wel de lening en de betaalde rente opgeven aan de belastingdienst.
In het geval u op of na 1 januari 2013 voor uw eigen woning een lening heeft afgesloten bij familie, uw BV of een buitenlandse bank (niet in NL gevestigd), dan betreft dit een leningverstrekker zonder verplichting om de betreffende gegevens aan de belastingdienst door te geven. Bent u daarnaast verplicht om de lening af te lossen, zodat u recht hebt op renteaftrek? In deze gevallen dient u de gegevens over deze lening zelf aan de belastingdienst door te geven. Alleen op die manier hebt u recht op renteaftrek over uw hypotheek.
De opgave van deze lening vindt plaats in box 1.

Lenen uit uw eigen BV of een buitenlandse bank?

Bent u de DGA van een BV en beschikt uw BV over voldoende liquiditeiten? Dat is een van de voorwaarden om de financiering van uw eigen woning via uw Besloten Vennootschap te kunnen regelen. Een andere optie is het omzetten van uw hypothecaire banklening naar een lening bij uw eigen BV. U leent dan als het ware uit uw zakelijke ‘potje’.
De rente die u als DGA aan de besloten vennootschap betaalt is vervolgens aftrekbaar in box 1, overeenkomend met het progressieve tarief.
Een lening regelen bij uw eigen BV ten behoeve van de eigen woning kan fiscaal erg aantrekkelijk zijn.

Ook al is het Nederlandse financiële landschap voor hypothecaire leningen een zeer volwassen markt – zeker vergeleken met de meeste andere landen -, kan het aantrekkelijk zijn om bij een buitenlandse bank te lenen. Nederland is een aantal fiscaal aantrekkelijke regelingen rijk voor particulieren die een woning via een hypotheek willen financieren. Toch gaan mensen vaak een lening eigen woning aan in het buitenland. Bijvoorbeeld geld lenen in België lukt vaak zonder problemen. U dient net als in Nederland bewijs te kunnen overleggen van uw inkomen. De vraag waarom u in België wilt lenen en niet in Nederland zelf, is eenvoudig te beantwoorden. Nederlandse banken laten uw lening altijd registeren bij het BKR. Bij lenen in het buitenland is dat niet het geval. Wel dient u nog steeds de lening op te geven aan de Nederlandse belastingdienst, bij de aangifte inkomstenbelasting.

Wanneer geen gegevens doorgeven?

In sommige situaties hoeft u geen lening-gegevens aan de belastingdienst door te geven.
Hebt de uw lening eigen woning afgesloten vóór 1 januari 2013, bij een financiële instelling die gevestigd is in Nederland? Dan hebben zij de lening-gegevens verplicht al doorgegeven aan de belastingdienst.
Ook leningen die niet binnen 30 jaar worden afgelost hoeven niet te worden opgegeven. De reden hiervoor is dat deze leningen niet voldoen aan de voorwaarde om de rente te mogen aftrekken. Tot slot hoeft u geen geëindigde leningen door geven. De laatste aflossing is immers al betaald.

Lening eigen woning kind

Stel, u leent geldt aan uw kind voor een eigen woning. Zo’n constructie wordt ook wel ‘de familiebank’ genoemd en is daarmee een stuk informeler dan geld lenen bij een bank of andere leningverstrekker. Moet uw kind de rente en aflossing op deze ‘familiehypotheek’ in zo’n geval ook echt overmaken?
Jazeker. Wil uw kind in aanmerking komen voor renteaftrek, dan moet de rente daadwerkelijk aan u betaald worden. De lening zelf dient in de aangifte inkomstenbelasting te worden opgegeven.

Geef een reactie


Blog Artikelen

Bellen met belastingtelefoon

Particulieren
0800 – 0543
Gevestigd in Leeuwarden en Hengelo
Toeslagen
0800 – 0543
Gevestigd in Groningen
Ondernemingen Intermediairs
0800 – 0543
Gevestigd in Eindhoven

 

Buitenland
055-5385385
Gevestigd in Heerlen
Auto
0800-0749
Gevestigd in Apeldoorn
Douane
0800-0143
Gevestigd in Heerlen