Aangifte schenk- en erfbelasting alleen nog mogelijk met papieren of digitaal formulier

Heeft u een schenking ontvangen of een erfenis ontvangen waarover u aangifte bij de belastingdienst moet doen? Tot nu toe was het mogelijk om op ‘uw eigen manier’ aangifte te doen, zoals met een brief. Ook een document van de notaris was toegestaan. Met ingang van 2017 is dit veranderd. Om de afhandeling van de aangiften te versnellen, heeft de belastingdienst speciale formulieren ontwikkeld. Heeft er een schenking of overlijden met erfenis plaatsgevonden na 31 december 2016? De aangifte hierover is vanaf medio 2017 alleen nog maar mogelijk via deze speciale digitale of papieren formulieren. Hieronder vindt u alle benodigde informatie over de nieuwe manier van aangifte doen van schenk- en erfbelasting.

Vanaf wanneer gaat nieuwe manier van aangifte schenk- en erfbelasting in?

De belastingdienst doet er alles aan om het betreffende digitale formulier, dat u nodig heeft voor het opgeven van de schenk- en erfbelasting, vanaf mei 2017 beschikbaar te stellen. Dezelfde ingangsdatum geldt voor een invulbare Pdf van hetzelfde formulier en voor de papieren versie.
Per 1 januari 2017 is de AOW-leeftijd met 3 maanden verhoogd naar 65 jaar en 9 maanden. U ontvangt daarom 9 maanden later uw eerste AOW-uitkering. Dit kan gevolgen hebben voor de bedragen die u wilt schenken of ontvangt.

schenk- en erfbelastingInvulinstructies bij aangifte schenk- en erfbelasting

Wilt u aangifte doen van een gekregen schenking? U doet via het formulier makkelijker aangifte dan voorheen. De schenker en de ontvanger van de schenking, kunnen via dit formulier zelfs samen aangifte doen.
Wij raden aan om het formulier op een computer (desktop) in te vullen. Via een smartphone of tablet zal het lastiger zijn. U hebt voor het invullen van het formulier Adobe Reader 9.0 of een hogere versie nodig. Druk na het invullen het formulier af, onderteken het en verstuur het naar:
Belastingdienst/Kantoor Eindhoven
Antwoordnummer 70500
5600 TS Eindhoven

Over welk bedrag moet ik ik schenk-of erfbelasting betalen?

De belastingdienst hanteert vaste bedragen als het gaat om vrijstellingen voor belasting betalen over uw schenking of erfenis. Wat precies die bedragen zijn, hangt af van de relatie die u had met de overledene.

In het geval dat beide ouders erven, geldt er een afwijkende regeling. De vrijstelling voor beide ouders samen bedraagt € 47.859 in 2017. Erft er één ouder, dan geldt de vrijstelling voor deze ene ouder ook € 47.859 in 2017.

Hetzelfde geldt voor schenkingen: de vrijstelling voor belasting over schenkingen hangt af van uw relatie met de schenker. Bij schenkingen hangt de vrijstelling daarnaast af van het doel van de schenking (waarvoor u het bedrag moet gebruiken) en welke voorwaarden hiervoor gelden. Ook hiervoor heeft de belastingdienst een handig schema opgesteld met vrijgestelde bedragen, doelen en voorwaarden.

Valt de schenking of erfenis boven de vastgestelde bedragen? Vul dan de rekenhulp erfbelasting van de belastingdienst in om te berekenen hoeveel belasting u moet betalen.

Moet ik alles invullen op het formulier?

Het formulier aangifte schenk-en erfbelasting is een behoorlijk uitgebreid formulier. Elk overlijden is tenslotte anders en elke schenking heeft een andere achtergrond en doel. Bij het invullen van het formulier hoeft u natuurlijk alleen de gedeeltes in te vullen die van toepassing zijn voor de situatie van de overledene en van uzelf.

Bent u de erfgenaam van een onderneming? In dat geval betaalt u geen of minder erfbelasting. Een voorwaarde is dan wel dat u de onderneming voortzet en dat u gebruikmaakt van de bedrijfsopvolgingsregeling.

Handig om te weten: gebruikt u commerciële software? Informeer dan bij de desbetreffende ontwikkelaar wanneer zijn aangifteprogramma voor het doen van aangifte schenk- of erfbelasting beschikbaar is.

Tevens goed te om te weten: u mag ook aangifte doen met aangiften die door softwareleveranciers zijn ontwikkeld en die voldoen aan de normen van de belastingdienst.

Geef een reactie


Blog Artikelen

Bellen met belastingtelefoon

Particulieren
0800 – 0543
Gevestigd in Leeuwarden en Hengelo
Toeslagen
0800 – 0543
Gevestigd in Groningen
Ondernemingen Intermediairs
0800 – 0543
Gevestigd in Eindhoven

 

Buitenland
055-5385385
Gevestigd in Heerlen
Auto
0800-0749
Gevestigd in Apeldoorn
Douane
0800-0143
Gevestigd in Heerlen